Betaalbaar Wonen op de Enk!

Geplaatst op 18 nov. 2019

Wist u dat uw maandlasten waarschijnlijk lager uitvallen dan u denkt. Hoe dat mogelijk is leest u hieronder.

Lagere energielasten
Naar verwachting komen de energielasten voor een huishouden met twee of meer personen uit op circa € 95,- per maand (bron: Milieu Centraal & gaslicht.com). Ten opzichte van gasgestookte woningen bespaar je met een gasloze woning al snel circa € 1.140,- per jaar op de energierekening.

Door het plaatsen van extra zonnepanelen kan de stroombehoefte grotendeels zelf opgewekt worden. In dat geval dalen de maandelijkse lasten voor energie nog verder.
De extra zonnepanelen kunnen aan de woning worden toegevoegd tijdens de gesprekken met de kopersbegeleider en de aanschaf kan eventueel meegefinancierd worden in de hypotheek.

Hypotheeklasten
De huidige rentestand zorgt er uiteraard voor dat bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek de rente bijna altijd lager is. Naast de lage rentelasten kunnen ook een aflossingsvrij leningdeel, de overwaarde van de huidige woning, het verlagen van de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) of het financieren met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de maandelijkse lasten aanzienlijk verlagen.

Johan de Jonge van Financieel Raadhuis heeft twee voorbeelden opgesteld die mogelijk uw situatie beschrijft.

Voorbeeld 1 - familie Veenstra
De familie Veenstra bestaat uit 4 personen en woont in een hoekwoning in Zutphen met een bruto maandlast (inclusief energielasten) van circa € 1.160,- per maand.
 
In het project Wonen op de Enk koopt de familie een vrijstaande woning van € 440.000,- en wil  € 60.000,- aan meerwerk/verbouwingen meefinancieren. De huidige woning is nog niet verkocht, maar na taxatie wordt de verwachte overwaarde vastgesteld op € 100.000,-.
Omdat de familie Veenstra een hypotheek heeft afgesloten voor 01-01-2013 valt de hypotheek onder het overgangsrecht en heeft daardoor recht op belastingvoordeel.
De benodigde hypotheek bedraagt € 414.895,- De bijbehorende bruto maandlasten (20 jaar rente vast) zijn in het geval van de familie Veenstra € 1.059,- per maand.
De energielasten voor de woning bedragen circa € 95,- per maand, waardoor de totale maandelijkse lasten uitkomen op circa € 1.154,- per maand. De familie Veenstra kan dus groter gaan wonen terwijl de maandlasten nagenoeg gelijk blijven.  

Voorbeeld 2 - familie Scholten
De familie Scholten bestaat uit 2 personen en woont in een rijwoning in Zutphen met een bruto maandlast (inclusief energielasten) van € 1.160,- per maand.
 
In het project Wonen op de Enk koopt de familie een 2/1 kapwoning van € 355.000,- en wil     
€ 45.000,- aan meerwerk/verbouwingen meefinancieren. De huidige woning is nog niet verkocht, maar na taxatie wordt de verwachte overwaarde vastgesteld op € 25.000,-.Omdat de familie Veenstra een spaarhypotheek heeft komt het gespaarde bedrag vrij, waarmee de hypotheek verder verlaagd kan worden.
De benodigde hypotheek bedraagt € 389.145,-. De bijbehorende bruto maandlasten (20 jaar rente vast) zijn in het geval van de familie Scholten € 1.195,- per maand. De energielasten voor de woning bedragen circa € 95,- per maand, waardoor de totale maandelijkse lasten uitkomen op circa € 1.290,- per maand. De familie Scholten kan dus verhuizen naar een 2/1 kapwoning met een bruto stijging van circa € 130,- per maand.

Herkent u uw eigen situatie in één van bovenstaande voorbeelden en bent u benieuwd naar uw hypothecaire maandlasten? 
Neem dan contact op met Financieel Raadhuis voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek op maat of vraag het adviesgesprek direct aan via deze link!
 
Financieel Raadhuis
Johan de Jonge
085 – 303 2613
info@financieelraadhuis.nl

Contactpersoon

1
Michiel van der Velden
Projectontwikkelaar
088 - 100 9500

Volg ons op Facebook

Om de voortgang stap voor stap te volgen geven wij regelmatig updates via Facebook.